Recent News

Newsletter

[contact-form-7 404 "Nie znaleziono"]
 

Czy w foodtruckach musi być drogo?

Strona Główna / Wszystkie  / Błędy restauratorów  / Czy w foodtruckach musi być drogo?

Dzień dobry po weekendzie 👋
Dziś mam do Was pytanie z zakresu #restauracja vs #foodtruck 🔛 Wiemy, że ceny wzrosły i otwiera się mocna #dyskusja: czy podnosić ceny dań, czy uważać, by nie zniechęcić do wizyt gości, na których tyle czasu czekaliście i którzy też skrupulatnie liczą pieniądze. Jak to jest, że foodtrucki (już dawno odrealnione w 🇵🇱 przez wysokie ceny i absurdalnie długi czas oczekiwania) odleciały w tym zakresie w kosmos jeszcze bardziej? 😑

Skąd moja teza?
Otóż przykładowe ceny z wczoraj:

❌ zwykłe frytki 9 zł małe
❌ pizza margherita 32 cm 25 zł
❌ foccacia 19 zł
❌ zapiekanka 15 zł
❌ kanapka z 3 krewetkami 28 zł
❌ kimchi pork ramen 32 zł
❌ wege ramen 32 zł

+ brak miejsca do zjedzenia, bo stolików brak lub max 2 małe
+ 40 minut oczekiwania,
+ opcja płatności tylko gotówką,
+ brak nawet mikro uśmiechu przy zamawianiu dań (na szczęście nie wszyscy, ściskam mocno ekipę, co i o psiaka potrafi zadbać mimo foodtruckowej tabaki).

Tymczasem:

➡️ restrauracja w bliskiej odległości od foodtrucków serwuje:
✅ focaccia z rozmarynem 11 zł
✅ krewetki w emulsji winno-maślanej z mleczkiem kokosowym, trawą cytrynową, białym winem, brandy i bagietką 43 zł

➡️ sąsiedzi mają:
✅ wege ramen 25 zł
✅ grzybowy ramen z wieprzowiną 32 zł

➡️ a w najbardziej ruchliwym ogrodzie w sercu miasta, gdzie o stolik naprawdę trudno:
✅ stek z kalmara 38 zł
✅ gnocci pomidorowo-marchewkowe 20 zł

Nie muszę chyba przypominać, że:

✴ restauracja płaci zacne czynsze, wyższe niż stanowisko foodtrucka,
✴ zatrudnia załogę kelnerską,
✴ podaje posiłki na talerzu,
✴ dba o ogród i wyposaża go w możliwie jak największą ilość stolików obecnie, itd.

Lubie foodtrucki, jednak ponownie takiej idei karmienia ludzi „na raz”, czyli zniechęcania po jednej wizycie, nie popieram. Szanuję trud prowadzenia restauracji i liczę, że z początkiem sezonu i właściciele jedzenia na kółkach i restauratorzy będą pamiętać, że lepszy gość, który przyjdzie regularnie, niż ten, który odbije się od rachunku z przerażeniem raz i poszuka innego rozwiązania.

Dobrego tygodnia kochani ❤

No Comments
Post a Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.