Recent News

Newsletter

[contact-form-7 404 "Not Found"]
 

Sprawdź, kim się otaczasz

Strona główna / Wszystkie  / Błędy restauratorów  / Sprawdź, kim się otaczasz

Przygotowując materiał związany z problemami, jakie spotykają szefów kuchni, zwróciłam uwagę na jeden z ważniejszych elementów zarówno poprawnie funkcjonującej kuchni, jak i całej restauracji – załoga. To przecież ona stanowi filar restauracji i potrafi stworzyć miejsce warte wizyty lub wręcz przeciwnie – skutecznie zniechęcić do odwiedzania danego lokalu. Kiedy zatem ostatni raz na spokojnie przyglądnęliście się ludziom, z którymi pracujecie?

Zastanówcie się dziś na spokojnie, jaką załogą jesteście i odpowiedzcie na kilka podstawowych pytań:

  • czy Wasi współpracownicy mają choć minimalną wiedzę o swojej pracy: produktach, składnikach, technikach, smaku, w ogóle – czy mają poczucie smaku i potrafią zauważyć, że coś jest przypalone lub podane nie tak, jak powinno,
  • czy są otwarci na poznawanie nowych smaków i chętnie się uczą,
  • czy potrafią mówić o jedzeniu i rozmawiać z gośćmi w taki sposób, by przekonać ich do danej potrawy,
  • czy prowadzą aktywną sprzedaż i chętnie proponują dodatkowe potrawy gościom,
  • czy tym, którzy pracują w kuchni zdarza się powiedzieć: słuchaj, byłem dziś na targu – zróbmy coś z dynią, bo już się zaczął sezon na nią lub widziałem dziś fajny program kulinarny – może spróbujemy nowego przepisu?
  • czy są schludni i dbają o czystość oraz to, jak się prezentują – zarówno w kuchni, jak i na sali,
  • jak często się uśmiechają,
  • czy są pomocni i potrafią wesprzeć Was w pracy,
  • czy są otwarci na udział w szkoleniach, konkursach,
  • czy nie boją się prezentować swojej twarzy w social mediach mówiąc o Waszej restauracji,
  • czy potrafią szanować swoją pracę,
  • czy wiedzą, jak ważna jest współpraca w załodze?

Zwrócę się personalnie: restauratorze, czy Ty wiesz, czym w ogóle jest współpraca w załodze i jak istotnym elementem całego organizmu, jakim jest restauracja, ona jest? A może wciąż nie masz na nic czasu, a z ludźmi obok Ciebie po prostu się mijasz?

Dziś mam dla Was odrobinę inne zadanie domowe: przyjrzyjcie się ponownie swojej załodze, może zaproście ją jutro na śniadanie godzinę przed pracą i porozmawiajcie. Zastanówcie się, czy są ludzie, którzy nie powinni stać przy Was, a obok nich Ci, którzy powinni zostać bardziej docenieni. Bo w biznesie, jak w życiu – ważne jest to, kto Cię wspiera. Może pora trochę „posprzątać” i dobrać ludzi tak, by tworzyli zdrowy organizm. Wierzcie mi, goście to czują. Powodzenia!

Brak komentarzy
Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.