Recent News

Newsletter

[contact-form-7 404 "Not Found"]
 

Żegnajcie industrialne wnętrza!

Strona główna / Wszystkie  / Ciekawostki  / Żegnajcie industrialne wnętrza!

Betonowa podłoga, surowe ściany, siatki metalowe, szarości, ciężkie stoły, masywne blaty, albo wszystko w bieli, jak u rzeźnika – tak do niedawna wykańczano restauracje kierując się industrialnym pomysłem na wnętrza. Wchodząc do nich czuć było to, że jest się w modnym miejscu, ale rzadziej mieliśmy wrażenie, że jest w nim tak przyjemnie, jak… no właśnie – w domu! Wraz ze zmieniającymi się trendami związanymi z kartą dań, czy produktami używanymi w kuchni, zmieniają się też oczekiwania gości co do wnętrza restauracji.

Coraz rzadziej chcemy wpadać do restauracji na chwilę – zjeść i wyjść. Chcemy zostawać w nich dłużej, a tym samym musimy mieć warunki do tego, by czuć się tam odpowiednio dobrze. Jak się okazuje, coraz częściej oczekujemy, by wnętrze restauracji było przytulne – właśnie, jak w domu. Co zatem zmienia się w modzie na wykańczanie wnętrz? Przede wszystkim kolorystyka – z szarości, czerni, metali, przechodzimy w kolory intensywne połączone z drewnianymi dodatkami oraz… dużą ilością kwiatów i zieleni! Turkus, pomarańcz, wiosenna zieleń, a nawet elementy kolorystyczne dotychczas kojarzone z konkretnymi krajami, jak wielobarwność strojów indyjskich, intensywny róż, czy żółty, w połączeniu z wygodnymi fotelami i małymi stolikami, mają pomóc gościom poczuć się naprawdę dobrze i chętniej zostać w lokalu dłużej. A właśnie meble również mają w tym pomagać – długie ławy powinny zostać zastąpione małymi stoliczkami, które stworzą klimat kameralnego miejsca, wygodne fotele zachęcą do odpoczynku nie tylko przy obiedzie, ale również przy dobrym alkoholu po nim, a ciepła – wręcz letnia – kolorystyka sprawi, że wraz z ciałem, odpocznie też nasz mózg.

Ważne, by w lokalu pojawiło się więcej zieleni – prawdziwej, soczystej, zadbanej! Ona dodatkowo sprawi, że dane miejsce będzie przyjazne gościom. Mimo to ta zieleń nie może przysłaniać w pełni przestrzeni – najlepiej dużych okien do podłogi, otwartego widoku na cały lokal. Idealnie byłoby stworzyć w restauracji ogród zimowy, gdzie przy herbacie i deserze można poczytać gazetę i naprawdę się zrelaksować.

Zerknijcie na kilka przygotowanych poniżej zdjęć – warto zainspirować się fantastycznymi miejscami podążającymi za potrzebami gości:

fot. FB: RestoranCycyla, Christianforfriends, klushkarest

Brak komentarzy
Napisz komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.